Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Članovi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj polažu vijenac na romskom groblju u Uštici, 2016. g. (Foto: arhiv SRRH „KALI SARA“)

U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuće Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti pobili posljednju skupinu od 2.897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2. kolovoz Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu /Samudaripen. Ovaj datum obilježava se diljem Europe.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“, u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem te predstavnicima i pojedinim romskim udrugama od 2012. godine 2. kolovoza obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu /Samudaripen. Ovaj međunarodni skup tradicionalno se održava na romskom groblju Uštica na području Jasenovca uz sudjelovanje predstavnika političkog i javnog života Republike Hrvatske i lokalne i područne samouprave te predstavnika romske nacionalne manjine.

Na komemoraciji sudjeluju i stotine Roma iz svih krajeva Republike Hrvatske za koje se organizira prijevoz. Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu ujedno predstavlja i najveće godišnje okupljanje Roma u Republici Hrvatskoj te je ovo obilježavanje i mjesto ujedinjenja i boljeg povezivanja Roma.

Uz stotine Roma na  komemoraciju svake godine sudjeluju visoki predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, županija, gradova i općina, predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici stradalačkog srpskog i židovskog naroda, vjerskih zajednica, Saveza antifašista i Spomen-područja Jasenovac te nevladinih organizacija.

Odgovornost za čuvanje sjećanja o romskim žrtvama genocida podjednako pripada državnim i drugim institucijama te samim Romima. Cilj je omogućiti svakom Romu da posjeti ovo mjesto stradanja svog naroda.