O nama

Romski memorijalni centar Uštica nalazi se u neposrednoj blizini romskog groblja u istoimenome selu nedaleko Jasenovca, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata deportirano, a potom mučeno i ubijeno najmanje 17 000 Roma. U selu Uštica do sada je pronađena 21 masovna grobnica s tijelima ubijenih Roma, uključujući brojne žene i djecu.

Misija

Romski memorijalni centar Uštica izgrađen je u svrhu trajnog obilježavanja najvećeg zločina nad romskim narodom, genocida počinjenog od strane nacističkog i ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Tijekom tog najmračnijeg razdoblja novije svjetske povijesti u Europi ubijeno je između 250.000 i 500.000 Roma koji su sustavno proganjani, zatvarani u geta ili odvođeni u koncentracijske logore. 

Vizija

Cilj je ovog trajnog spomenika podići razinu svijesti javnosti o strahotama koje su Romi proživljavali tijekom Drugog svjetskog rata, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj. Njihovo stradanje, koje sami Romi nazivaju Samudaripen (rom. potpuno ubijanje) dugo je predstavljalo zanemaren dio stvarnosti koji je nedovoljno podučavan u školama, istraživan od strane znanstvenika te istican u javnosti.

Zbog toga Romski memorijalni centar služi za edukaciju, informiranje, ali i daljnje istraživanje romskog stradanja.

Romsko groblje Uštica danas predstavlja mjesto najbrojnijeg okupljanja Roma u Republici Hrvatskoj tijekom komemoracije za Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida (02. kolovoza). Romski memorijalni centar teži postati mjesto susreta ne samo pripadnika romske nacionalne manjine, već svih koji žele odati počast žrtvama i nastaviti otvoreni dijalog o ovoj temi.

Obilježavanje Samudaripena na romskom groblju Uštica  (Foto: arhiv SRRH „KALI SARA“)