Učenici sedmih i osmih razreda OŠ Augusta Šenoe iz Gundinaca, OŠ Sirač kod Daruvara, OŠ Odra i OŠ Lučko iz Zagreba i OŠ Kuršanec, 01. i 02. listopada 2021. godine posjetili su Romski memorijalni centar Uštica.

Kustosice Sunčica Habus i Dunja Jakopović stručnim vodstvom i edukativnom radionicom učenicima su nastojale približiti  povijest stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu.

U okviru izvanškolske nastave, na autentičnoj lokaciji logora i romskog groblja, učenici su stekli osobna iskustva i nova znanja o povijesti, kulturi, Roma, ali i o uzrocima i strašnim posljedicama stradanja Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Jedan od osnovnih odgojno-obrazovnih zadataka Romskog memorijalnog centra Uštica podići je svijest o stvarnom mjestu stradanja Roma kako bi djeca i mladi upamtili mjesta progona i genocida.

Prije obilaska Memorijalnog centra i romskog groblja u Uštici, učenici su prisustvovali hrvatskoj izvedbi dječje opere Brundibar, održane na livadi pored Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, u organizaciji Festival suvremenog židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust

Više pročitajte na stranici Phralipena