U subotu, 02.listopada 2021. godine saborski zastupnik Veljko Kajtazi, Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“, Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te kustosice Sunčica Habus i Dunja Jakopović upoznali su ravnatelje osnovnih i srednjih škola Međimurske i Varaždinske županije s radom i ciljevima Romskog memorijalnog centra Uštica.

Romski memorijalni centar Uštica trajni je spomen na genocid  nad romskim narodom, počinjen od strane ustaškog režima, tijekom Drugog svjetskog rata.

Cilj Memorijalnog centra je podići svijest javnosti o strahotama koje su Romi doživjeli tijekom Drugog svjetskog rata, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj. Njihova patnja, koju sami Romi nazivaju Samudaripen, dugo je bila zanemareni dio stvarnosti, o kojem se u školama gotovo i ne uči, nedovoljno istražen od strane znanstvene zajednice te premalo istican u javnosti.

Sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja od 16. lipnja 2021. godine, u znak sjećanja na romske žrtve te s ciljem edukacije i informiranja mladih, velika nam je želja uključivanje Memorijalnog centra u školski kurikulum te da učenici u sklopu posjeta Javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac posjete i Romski memorijalni centar Uštica.