Poštovane/i,
 
Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen obilježava se kao dan sjećanja na sve romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, a 2. kolovoz izabran je kao simboličan datum kada je 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz, u samo jednom danu, ubijeno 2897 Roma.
 
Ovaj datum prihvaćen je od Vijeća Europe, ali i Hrvatskog sabora na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.
 
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/ Samudaripena, komemoracije se organiziraju i u Auschwitzu, ali i Krakowu, Londonu, Budimpešti, Bratislavi, Strasbourgu i drugim europskim gradovima.
 
Ovaj dan se u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Saveza Roma u RH “KALI SARA”, obilježava na lokaciji romskog groblja Uštica pored Jasenovca te novoizgrađenog Romskog memorijalnog centra Uštica.
 
Ovogodišnje obilježavanje predviđeno je za ponedjeljak, 2. kolovoza s početkom u 10:00 sati na romskom groblju Uštica.
Sve zainteresirane građane koji žele prisustvovati komemoraciji u Uštici ovim putem pozivamo da se prijave putem maila na kalisara@kalisara.hr.
 
Organizirani, besplatni prijevoz biti će omogućen za dio sudionika komemoracije u suradnji s Vijećima i predstavnicima romske nacionalne razine na razini županija, gradova i općina.