Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripena, 2. kolovoza 2020. godine u mjestu Uštica nedaleko Jasenovca, otvoren je Romski memorijalni centar Uštica i održana prigodna komemoracija koju je organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“.


Romski memorijalni centar otvorili su Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma Republike Hrvatske „Kali Sara”, Veljko Kajtazi, zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba. U svojem obraćanju, zastupnik Kajtazi podsjetio je okupljene da je na današnji dan 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz- Birkenau pogubljena posljednja skupina Roma.


„Na ovom mjestu komemoriramo žrtve ustaškog režima prisjećajući se svih romskih i neromskih žrtava iz tog režima” rekao je Kajtazi te izrazio nadu da će Romski memorijalni centar Uštica postati mjesto okupljanja, a ne prijepora. Savez Roma Republike Hrvatske Kali Sara uložio je velike napore u izgradnju Memorijalnog centra s ciljem da se podigne razina svijesti o strahotama koje su proživljavali Romi tijekom Drugog svjetskog rata u čitavoj Europi, ali posebno na području današnje Republike Hrvatske.


Romski memorijalni centar Uštica služit će obrazovanju, informiranju i daljnjem istraživanju stradanja Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata. Također, Centar će nastojati postati – ne samo mjesto okupljanja Roma – već i mjesto za sve one koji žele obilježiti žrtve i započeti otvoreni dijalog o temi stradanja Roma i ostalih naroda za vrijeme Drugog svjetskog rata.