Savez Roma u RH “KALI SARA” organizirao je Prvu ljetnu školu suočavanja s prošlošću koja se održala od 11. do 13. srpnja 2021. godine. Mladi polaznici škole su imali priliku upoznati se s genezom zločina, zašto je kroz povijest dolazilo do zločina te kako postupati i educirati ljude kako se više nikada ne bi ponovili zločini protiv čovječnosti. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica SRRH „KALI SARA“ Suzana Krčmar su s kratkim inspirativnim govorima otvorili Prvu Ljetnu školu suočavanja s prošlošću. Gosp. Kajtazi istaknuo je kako je od iznimne važnosti raditi na kulturi sjećanja, educirati mlade o povijesti prostora na kojemu žive jer tek na temelju toga možemo širiti svijest o nama samima, kako se više nikada ne bi ponovili zločini koji su ostavili trajne posljedice na sve narode koji žive na ovim prostorima.
 
U sklopu prvog dana Škole polaznici su imali priliku obići Memorijalni centar Domovinskog rata gdje su se upoznali s Bitkom za Vukovar, uzroke i posljedice Bitke za Vukovar i Domovinskog rata općenito te naoružanjem i taktikama kojima su se služili branitelji u 87 dana trajanja bitke koja je obilježila Domovinski rat. Najjači dojam na polaznike ostavila je simulacija Srpskih koncentracijskih logora gdje su brojni branitelji i civili prebačeni, mučeni a nerijetko i ubijani nakon završetka bitke, odnosno pada grada.
 
Polaznici su posjetili i Vukovarsku bolnicu – mjesto sjećanja gdje su mogli vidjeti u kakvim je uvjetima radila bolnica od samog početka pa sve do kraja Bitke za Vukovar. Nakon toga je posjećeno Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata gdje su polaznici simbolično položili ruže i na taj način odali počast svim žrtvama Domovinskog rata.
 
Na kraju prvog dana polaznici su obišli Spomen dom Ovčara i Spomen obilježje na Ovčari (masovna grobnica) gdje su mogli čuti priče o tragičnom epilogu pada grada koji se dogodio 18. studenog 1991. godine. Nakon pada grada, JNA i paravojne postrojbe ulaze u vukovarsku bolnicu te vrše selekciju najmanje 265 branitelja, civila i bolničkog osoblja te ih vode prema Ovčari, gdje će na mučki način biti ubijeni u noći s 20. na 21. studeni 1991.
 
13. srpnja Škola se preselila u Jasenovac gdje su polaznici, uz izuzetno zanimljivo i poučno stručno vodstvo kustosa JUSP spomen područja Jasenovac Đorđa Mihovilovića, mogli naučiti kako je i zašto došlo do genocida nad Srbima, Židovima i Romima te ostalim narodima u koncentracijskom logoru Jasenovac, kako je nastao i funkcionirao logor te kako su i gdje zatvorenici logora skončavali svoj život.
 
Nakon toga, polaznici su posjetili Romski memorijalni centar Uštica, izgrađen i otvoren 2. kolovoza 2020. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen. Nakon što su se upoznali s postavom RMCU, dr. sc. Danijel Vojak je održao zanimljivo predavanje „Iz povijesti o stradanju Roma tijekom II. Svjetskog rata u NDH“ u sklopu kojega su polaznici dobili mnoštvo informacija o povijesti Roma u Hrvatskoj, povijesti „antiromskih“ ideja i kako je uopće došlo do njih, rasnim zakonima NDH, genocidu nad Romima te užasnim posljedicama s obzirom da su Romi tijekom Drugog svjetskog rata bili gotovo istrebljeni. Nakon predavanja gosp. Vojaka, Alen Tahiri, ravnatelj Ureda Vlade RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjima, inspirativnim je predavanjem zaključio program prve Ljetne škole suočavanja s prošlošću.
 
Polaznici su stekli mnoga znanja i iskustva na temu kulture sjećanja, odnosno zašto su Romi izostavljeni iz kolektivnog sjećanja kada govorimo o žrtvama nacističkih režima iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Polaznici su nakon završetka Škole dobili zadatak napisati esej o svojim iskustvima koje su skupili tijekom škole. Najbolji esej biti će nagrađen i djelomice pročitan tijekom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen koje će biti održano 2. kolovoza 2021. godine u Ušticama.