U Uštici pored Jasenovca 2. kolovoza ove godine održano je tradicionalno svečano obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/ Samudaripen. I ovogodišnju komemoraciju organizirao je Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, a koji je prije desetak godina pokrenuo uređenje tada neodržavanog i zapuštenog romskog groblja. U svom govoru na prvoj svečanoj komemoraciji povodom Samudaripena u Uštici 2012. Veljko Kajtazi je istaknuo: …desetljećima nije bilo značajnijih napora da se romska žrtva istraži, obilježi i komemorira. Odgovornost za to snosi i država, odnosno njezine institucije, ali i sama romska zajednica koja, zaokupljena svakodnevnim preživljavanjem, slabo i nikako organizirana, nije nalazila snagu i način da ukaže na tragediju koju je romski narod na području Republike Hrvatske doživio od 1941. do 1945. godine… No, iz godine u godinu situacija se mijenjala te je groblje sada kompletno uređeno, provedena je struja i voda, postavljena je ograda, uređen je travnjak te su posađeni čempresi i postavljene betonske posude za cvijeće, postavljena su tri jarbola s romskom i hrvatskom zastavom te zastavom Europske unije, kao i poseban plato – tribina, a također su uređeni i asfaltirani pristupni putevi i cesta do groblja.

Prošle je godine svečano otvoren Romski memorijalni centar Uštica, izgrađen u suradnji s Vladom RH i Gradom Zagrebom, a sukladno Operativnom planu za romsku nacionalnu manjinu za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Presretan sam zbog izgradnje RMC-a koja je provedena u iznimno kratkom vremenu, detaljno isplanirana, dobro organizirana i vrhunski realizirana. Do ovogodišnje komemoracije uspjeli smo izgraditi i Zid boli i krenuli smo s postavljanjem granitnih ploča na kojima su ispisana imena Roma i Romkinja ubijenih u Uštici. Ispisat ćemo svako ime od gotovo 17 tisuća ubijenih, a na svakoj ploči bit će uklesana 42 imena i prezimena, rekao je Kajtazi te dodao kako se i ovom prilikom želi zahvaliti Vladi RH, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i svim drugim donatorima, primjerice Veleposlanstvu Republike Indije, Veleposlanstvu Azerbajdžana i tvrtki JANAF d.d. Ovo je veliki projekt i nadam se da će s donacijama nastaviti svi oni koji nam žele pomoći. Romi su čekali više od 70 godina da javno ispričaju priču o stradanju svoga naroda, o ubijenim članovima obitelji, ženama, djeci i starcima koje ovdje u Uštici nisu streljali već su ih zatukli maljem ili čekićem ili ubili žicom. To je najmanje što možemo učiniti za njih i za članove njihovih obitelji, a to smo dužni i mlađim generacijama kako bi ih upoznali sa zločinima koji se više nikada ne smiju ponoviti, ne samo prema Romima već prema nijednom drugom narodu, rekao je Kajtazi na kraju izjave.

Upravo za mlađu generaciju, od 13. do 21. srpnja 2021. godine Savez Roma “KALI SARA” održao je Prvu ljetnu školu suočavanja s prošlošću, a polaznici su kao obavezni dio edukativnog programa imali pisanje eseja na navedenu temu. Autorica prvonagrađenog eseja je studentica Lea Oršuš kojoj su predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar i saborski zastupnik Veljko Kajtazi na samoj svečanosti obilježavanja Samudaripena uručili nagradu.

Romi i Romkinje te njihovi predstavnici iz raznih krajeva Hrvatske, kao i uzvanici i uzvanice, među kojima su i ove godine bili najviši državni dužnosnici, predstavnici Roma iz deset europskih zemalja i zemalja u regiji, predstavnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, predstavnici Saveza antifašista, lokalne i regionalne uprave, vjerskih zajednica i drugi, odali su počast žrtvama i položili vijence kod spomen-ploče na romskom groblju.

Kulturno-umjetnički dio programa obogatili su Insinfonia duo, Anđela Lijović na violini i Tomislav Brebrić na klavijaturama, svojim glazbenim izvedbama Chopinovog Nokturna za violin i klavir te skladbom Secret Garden: Song from a Secret Garden te Edis Galushi, književnik i glumac, poseban gost iz Prizrena, koji je izveo ulomak iz svoje monodrame 2. kolovoz 1944. Tijekom diplomskog studija engleskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Galushi je napisao monodramu Panta Rei koja govori o povijesti romskog naroda od 13. stoljeća do danas, a u kojoj je prikazana i tragična sudbina Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata, a zatim i svoju drugu monodramu 2. kolovoz 1944. Kao dugogodišnji član Romskog kazališta Prizren, Galushi je tekst pripremio i za kazališnu izvedbu, a nakon što su monodrame premijerno izvedene u Romskom kazalištu u Prizrenu, gostovao je, primjerice, i na kazališnim daskama u Hrvatskoj povodom Svjetskog dana romskog jezika 5. studenog te na Festivalu kazališta u Makedoniji.

Nakon svečanog polaganja vijenaca zastupnik Kajtazi je u ime organizatora poveo goste u obilazak Romskog memorijalnog centra i Zida boli.

 

Tekst: Maja Grubišić