Delegacija Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine posjetila je 29.03.2022. Savez Roma u RH “KALI SARA” a zatim su obišli Romski memorijalni centar Uštica i romsko groblje.

U sklopu cjelodnevnog radnog posjeta, kojem je cilj uspostava buduće kulturne suradnje, Amra Begić, pomoćnica direktora, Azir Osmanović, kustos muzeja i Hajrudin Džanić, šef odsjeka za održavanje i investicije sastali su se sa Suzanom Krčmar, predsjednicom Saveza Roma u RH „KALI SARA“ i saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

U planu je zajednička suradnja kroz istraživanje i poučavanje te djelovanje u okviru kulture sjećanja i komemorativnih praksi, a dogovoreno je da ta suradnja uskoro bude formalizirana i potpisivanjem memoranduma o razumijevanju i suradnji.

Podizanje svijesti o počinjenim zločinima genocida i zločina protiv čovječnosti temelj su za zajedničko djelovanje i razmjenu iskustva Memorijalnog centra Srebrenica i Romskog memorijalnog centra Uštica.