Prije 77 godina, 16. svibnja, proljetnog dana u Poljskoj, 6000 Roma – staraca, muškaraca i žena, djevojaka i dječaka – koji su bili zatvoreni u Auschwitz II -Birkenau, zabarikadirali su se u “Ciganskom kampu“. Pripremili su se za uzvrat i ustali protiv plana istrebljenja nacista za tu večer.

Tog dana, SS-ovci su mitraljezima opkolili Zigeunerlager, odnosno “Ciganski kamp”, u Auschwitzu II – Birkenau, spremni za likvidaciju i ubojstvo gotovo 7000 ljudi.

Međutim, Romi i Sinti, iako su bili zahvaćeni svakodnevnom stvarnošću smrti u logoru, izabrali su život. Zatvoreni između bodljikave žice, drvenih baraka, plinskih komora i peći za kremiranje, mogli su svugdje oko sebe vidjeti, mirisati, osjetiti i dotaknuti smrt: smrt svog voljenog, smrt drugog Roma, smrt Židova, smrt homoseksualca, smrt Poljaka, smrt čovjeka.

Kada je zapovjedništvo SS-a pozvalo Rome i Sinte da napuste stambene blokove, dočekali su ih zatvorenici koji su odbili izaći, zabarikadirajući vrata te su radni alat, lisice, noževe i kamenje ručno prenamijenili u razno oružje.

 Hugo Höllenreiner, preživjeli logoraš, tada 11-godišnjak, prisjetio se oca kako je vikao: “Ne izlazimo! Uđi ovdje! Čekamo ovdje! Ako nešto želite, morate ući unutra!” SS jedinica zatražila je kraj sukoba i povukla se. To je bio prvi organizirani otpor romskih zatočenika u logoru. Nažalost, logoraši su uspjeli privremeno izbjeći neizbježno samo na par mjeseci.

U noći između 2. i 3. kolovoza 1944. godine njemački SS likvidirao je zatočenike „ciganskog kampa“. Ubijeno je 2897 žena, djece, starih i bolesnih Roma.

 2. Kolovoz danas obilježavamo kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen.

 Procjenjuje se da su žrtve Roma i Sinta u Holokaustu 220.000-500.000 (a neki znanstvenici procjenjuju više od 1,5 milijuna). U nekim je zemljama, poput Češke, 90 posto romskog stanovništva stradalo pod nacističkim režimom.

 Ovaj radikalni čin otpora zarobljenika Roma i Sinta iz Auschwitz-Birkenaua postao je spomen na Dan otpora Roma.

 

Na slici: Spomenik Sintima i Romima, žrtvama nacističkog režima u Berlinu.